Battery Point by MGAarchitects

The building incorporates reverse veneer construction, ‘super insulation’, innovative curtain wall window detailing, rainwater harvesting, natural gas hydronic heating, passive ventilation, low energy lighting, use of slavaged materials and FSC certified timbers. The commission included all in-built cabinetry and the freestanding timber furniture in the new areas. This was done for the studio’s most fearless client, this building demonstrates that a concrete, glass and timber structure can be built sustainably resulting in a 7 plus star rated building. Built in the sensitive heritage area of Battery Point, this addition to a 1890s weatherboard cottage is designed to be zoned into separate areas allowing maximum flexibility of use. The compartmented design allows only the areas of the building which are in use to be heated and illuminated.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s